Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ταχεία παραγωγή τεχνητού δέρματος

Γαλλικό ινστιτούτο που ειδικεύεται στην αναγεννητική ιατρική βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα για την παραγωγή μεγάλων επιφανειών ανθρώπινου δέρματος, ιδανικών για θύματα εγκαυμάτων που σήμερα περιμένουν εβδομάδες για μοσχεύματα.
Τα μοσχεύματα συνήθως καλλιεργούνται από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, μια διαδικασία που απαιτεί γύρω στις τρεις εβδομάδες, διάστημα υπερβολικά μεγάλο στις περίπτωση εκτεταμένων εγκαυμάτων, που δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

«Τα ευρήματά μας υπόσχονται ένα τρόπο να καλυφθούν τα εγκαύματα στη διάρκεια αυτών των τριών εβδομάδων με επιδερμίδα που παράγεται στο εργοστάσιο και αποστέλλεται στους γιατρούς αμέσως μόλις υποδεχθούν ένα ασθενή με σοβαρά εγκαύματα» εξήγησε στο Reuters ο Μαρκ Πεσάνσκι, διευθυντής ερευνών στο ινστιτούτο I-Stem.
Οι ερευνητές της εταιρείας καλλιέργησαν πειραματικά το δέρμα ταχείας παραγωγής πάνω στη ράχη ποντικών στους οποίους είχαν δημιουργηθεί χειρουργικά τραύματα.
Τα νοσοκομεία θα μπορούν έτσι «να καλούν το εργοστάσιο και αμέσως θα παραλαμβάνουν αμέσως ένα τετραγωνικό μέτρο επιδερμίδας προκειμένου να καλυφθούν προσωρινά τα εγκαύματα» υποσχέθηκε ο Πεσάνσκι.