Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Αστική κυκλοφορία και βιομηχανικός ήχος προσφέρουν πράσινη ενέργεια

οι επιβάτες του τρένου παράγουν δωρεάν ρεύμα
στο Τόκιο η σιδηροδρομική εταιρεία japan Railway Company πειραματίζεται με ένα δάπεδο το οποίο συλλέγει ενέργεια απο τα πατήματα των επιβατών. Το δάπεδο περιέχει πιεζοηλεκτρικά στοιχεία τα οποία παράγουν ηλεκτρισμό όταν πιέζονται. απο το ρεύμα αυτό θα λειτουργούν κάποιες συσκευές του σταθμού όπως αυτόματα εκδοτήρια ειστηρίων και οθόνες πληροφόρισης του κοινού. στα τελευταία σχετικά πειράματα επιτεύχθει ισχύς 10kw απο ένα πάτωμα 6 τετραγωνικών μέτρων.

ερευνητές απο την MIT των ΗΠΑ πειραματίζονται με δυναμό που μπορούν να τοποθετηθούν σε καθίσματα και δάπεδα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους ένα τέτοιο δυναμό θα μπορεί απο μια και μόνο πατημασιά να παράγει ρεύμα για να δουλέψει μια λάμπα 60w για 2 δευτερόλεπτα. Αν αυτό πολλαπλασιαστεί επι τους χιλιάδες επιβάτες ενός σηδιροδρομικού σταθμού για παράδειγμα η ενέργεια είναι αρκετή για να κινήσει ολόκληρο τρένο.

υπάρχουν ήδη προιόντα που εκμεταλλεύονται την πλεονάζουσα ενέργεια απο την κυκλοφορία και την βιομηχανία. Η Βρετανική εταιρεία Perpetuum έχει αναπτύξη μια τεχνικήμε την οποία συλέγεται ενέργεια απο δονήσει. Αυτοκίνητα τρένα αεροπλάνα και μηχανές εργοστασίων προκαλούν μια σειρά απο δονήσεις τις οποίες μπορούν να εκμεταλλεύονται μικρογεννήτριες για να θέτουν σε λειτουργεία αισθητήρες. Οι ασύρματοι αυτοί αισθητήρες θα μπορούν για παράδειγμα να ελένχουν την θερμοκρασία και τις φθορές.