Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Βιονικα δαχτυλα και προσθετο χερι που υπακουει σε σκεψεις θα λυσουν τα χερια χιλιαδων ασθενων

Τα πρώτα «βιονικά» δάχτυλα, που μπορούν να κινούνται αυτόνομα και να εκτελούν ένα μεγάλο εύρος κινήσεων, υπόσχονται να λύσουν τα χέρια πολλών ανθρώπων που ακρωτηριάστηκαν ή γεννήθηκαν χωρίς ένα ή περισσότερα δάχτυλα.
Τα ηλεκτροκίνητα μηχανικά δάχτυλα ProDigits, που μπορούν να λυγίζουν, να δείχνουν και να πιάνουν αντικείμενα, παρουσιάστηκαν από τη σκοτσέζικη Touch Bionics, η οποία ειδικεύεται στα πρόσθετα άνω άκρα και είχε παρουσιάσει παλαιότερα το αντίστοιχο μηχανικό χέρι i-Limb.
Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το νέο της σύστημα. «Ο μερικός ακρωτηριασμός του χεριού αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με ακρωτηριασμένο χέρι» επισημαίνει ο Τζακ Ουέλενταλ, ειδικός στα πρόσθετα άκρα.
Τα δάχτυλα ProDigits ελέγχονται από μυοηλεκτρικούς αισθητήρες που καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα των μυών στο κολόβωμα των κομμένων δαχτύλων ή του χεριού.
Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, ο χρήστης μπορεί να δίνει εντολή στα δάχτυλα να κινηθούν πιέζοντας μια ειδική επιφάνεια που ακουμπάει στο κολόβωμα.

«Ακόμα και ένα απλό πράγμα όπως το να κρατήσω και να σηκώσω ένα ποτήρι νερό ήταν αδύνατο, τώρα όμως με το ProDigits μπορώ να το κάνω εύκολα» αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρείας η Μαρία Ιγκλέσιας, πρώην πιανίστα που έχασε το αριστερό χέρι της και όλα τα δάχτυλα του δεξιού χεριού λόγω λοίμωξης.
Τα βιονικά δάχτυλα εξατομικεύονται στα μέτρα κάθε ασθενή και μπορούν να ντυθούν με μια ποικιλία καλυμμάτων, από διαφανές ή μαύρο «ρομποτικό δέρμα» ή συνθετικό δέρμα από σιλικόνη σε φυσικό χρώμα.

Πείραμα «τηλεκίνησης» σε πρόσθετο χέρι
Ρώμη

Ιταλοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συνέδεσαν με επιτυχία ένα ρομποτικό βραχίονα στο νευρικό σύστημα ακρωτηριασμένου ασθενή για διάστημα ενός μήνα -ο εθελοντής σταδιακά έμαθε να ελέγχει το πρόσθετο μέλος με τη σκέψη για να εκτελεί περίπλοκες κινήσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Ρώμη, προβλήθηκε βίντεο που έδειχνε τον 26χρονο Πιερπάολο Πετρουτσιέλο να αυτοσυγκεντρώνεται και να δίνει νοητικές εντολές στο βραχίονα που είχε τοποθετηθεί δίπλα του.

«Είναι πιο εύκολο όταν σκέφτομαι πως είναι το δικό μου χέρι και ο δικός μου βραχίονας» ανέφερε ο Πετρουτσιέλο.
Ανάλογα πειράματα με τεχνολογίες νοητικού ελέγχου είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, είναι όμως η πρώτη φορά που τα ηλεκτρόδια παραμένουν εμφυτευμένα στον ασθενή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται τόσο περίπλοκες κινήσεις, επισήμαναν ερευνητές.
Οι γιατροί της ομάδας εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στα νεύρα του βραχίονα του Πετρουτσιέλο μετά τον ακρωτηριασμό του, από τον αγκώνα και κάτω, σε τροχαίο ατύχημα. Τα ηλεκτρόδια λαμβάνουν τα σήματα που κανονικά θα μεταδίδονταν στους μύες του χεριού και τα στέλνουν σε έναν υπολογιστή που αναλαμβάνει να τα μεταφράσει σε κινήσεις.
Στη διάρκεια του ενός μήνα που διήρκεσε το πείραμα, ο 26χρονος έμαθε να κινεί ανεξάρτητα τα δάχτυλα του εμβιομηχανικού χεριού, να τα σφίγγει σε γροθιά και να σηκώνει αντικείμενα.

«Μερικές από τις χειρονομίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν, καθώς ήταν μάλλον χυδαίες» αστειεύτηκε ο Πάολο Μαρία Ροσίνι, επικεφαλής των ερευνητών στο πανεπιστήμιο Campus Bio-Medico.
To ερευνητικό πρόγραμμα διήρκεσε συνολικά πέντε χρόνια, με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει ήδη δώσει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαίες επιθεωρήσεις και περιοδικά, ανάμεσά τους το Science Translational Medicine και το Proceedings of the National Academy of Sciences.
Επόμενος στόχος είναι η εμφύτευση ηλεκτροδίων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η σύνδεση των πρόσθετων εμβιομηχανικών μελών απευθείας πάνω στο σώμα των ασθενών.